Xella ontwikkelt slank gevelconcept voor industriebouw

Xella ontwikkelt slank gevelconcept voor industriebouw

Minder ruimteverlies met HebelPlus bouwsysteem voor slanke buitenmuren

Omdat steeds dikkere gevels nodig zijn om te beantwoorden aan de EPB-regelgeving, ontwikkelde Xella een vernieuwend bouwsysteem voor slanke buitenmuren in de industriebouw. Het HebelPlus systeem combineert Hebel-platen met geïsoleerde sandwichpanelen. Hierdoor kan een gevel tot bijna een derde slanker gebouwd worden comform de geldende isolatie-eisen. Het Hebel Plus systeem is niet alleen esthetisch maar scoort ook hoog op gebied van luchtdichtheid, thermische isolatie, akoestiek en brandwerendheid. Dit kostefficiënte en hoog performante bouwsysteem is uiterst geschikt voor projectbouw.

Om aan de strenge EPB isolatie-eisen te voldoen moet nu ook de industriebouw de trend van dikkere gevelopbouw volgen. Om vandaag aan de EPB-regelgeving te voldoen zijn dikwijls muren van 30 cm en meer nodig. Hierdoor gaat teveel ruimte in het gebouw verloren. Daarom ontwikkelden de Xella ingenieurs het HebelPlus systeem waarbij sandwichpanelen met een 8cm dikke PIR-isolatiekern rechtstreeks bevestigd worden op 15cm dikke Hebel platen. Het resultaat is een gevel die bijna een derde slanker is en toch beantwoordt aan de EPB-eisen.

Een belangrijk deel van de plaatswinst zit in het feit dat de sandwichpanelen zonder tussenruimte rechtstreeks tegen de Hebel platen worden geschroefd. ‘Dat biedt bijkomend het voordeel op een snelle plaatsing en een perfecte isolatie omdat convectie tussen de twee materiaallagen uitgesloten is’, aldus Sandra Van de Voorde, projectmanager bij Xella.

Tijd- en kostenbesparend
Omdat er geen draagstructuur nodig is om de sandwichpanelen te monteren bespaart men veel tijd op de werf en ook materiaalkosten. Een bijkomend troef van het HebelPlus systeem voor de industriebouw is het feit dat slechts één handeling volstaat om de sandwichpanelen eenvoudig en snel tegen de Hebel-platen te schroeven. ‘Wanneer je moet voorboren, komt er een extra handeling bij in het bouwproces. Bovendien is het niet eenvoudig om dan de sandwichplaten in de juiste positie voor het voorgeboorde gat te brengen’ aldus nog Sandra Van de Voorde. 

Luchtdicht én brandveilig
Het Hebel Plus systeem verzekert een perfecte luchtdichtheid. Dankzij de tand- en groef verbindingen sluiten de Hebel platen perfect op elkaar aan. Om luchtdichtheid te verzekeren worden de platen bijkomend gelijmd of voorzien van compriband.

Daarnaast is met Hebel Plus ook brandveiligheid gegarandeerd. Wandplaten van amper 15 cm dik bieden een brandweerstand van 6 uur (EI 360 min). Daardoor zijn ze het geschikte product om brandveilige en energiezuinige projecten te realiseren. De bijkomende unieke voordelen van Hebel cellenbeton krijgt men erbij: thermische inertie, akoestische isolatie, snelle opbouw, enz.

Govar Industriebouw pioniert in HebelPlus
Het HebelPlus systeem werd onlangs toegepast door Govar Industriebouw uit Ardooie. Inmiddels hebben zij nog een paar projecten in opbouw of in voorbereiding waaronder de vzw Ledap van Club Brugge-speler Tom De Sutter.

De markt blijkt volgens Christophe Govaere, mede-zaakvoerder van Govar Industriebouw, snel overtuigd van het toepassen van het HebelPlus systeem. ‘Het systeem voldoet aan de EPB- en brandeisen en ligt qua prijs in de buurt van een gevel in silexbetonpanelen. Alleen heb je met HebelPlus een onweerlegbaar voordeel ten opzichte van die betonafwerking: het blijft een lichte wandopbouw. De totale gevelopbouw is tot de helft lichter per vierkante meter. Dat kan op een slechte ondergrond een belangrijk verschil maken in de funderingskosten. Bovendien zit het ook goed met de thermische inertie dankzij de binnenzijde in cellenbeton. Die buffert wel de nodige warmte of koelte, daar waar een gebouw uit louter sandwichpanelen dat niet doet. En tegenwoordig horen we vaak de klacht dat industriegebouwen te snel oververhitten omwille van te weinig thermische inertie. Tot slot vangt het sandwichpaneel de veroudering van de cellenbeton platen mooi op. De panelen bieden de architect ook heel wat esthetische mogelijkheden’, aldus Christophe Govaere.

Contacteer ons
Karin Struys Press Contact
Nicole Wuyts Marketing Manager Xella
Karin Struys Press Contact
Nicole Wuyts Marketing Manager Xella
Over Xella

Over Xella

Xella is wereldwijd marktleider op het gebied van cellenbeton- en kalkzandsteenproductie. Het bedrijf bepaalt de norm voor energiebesparende bouwconstructies en levert oplossingen die makkelijk en betrouwbaar zijn en daarmee zorgen voor succes voor haar klanten. Meer info: www.xella.be 


Xella
Kruibeeksesteenweg 24
2070 Burcht